تولید دو ماده سازگار با محیط زیست برای حذف مواد سمی رنگزا از پساب
به گزارش لینک وبسایت، تولید دو کامپوزیت جدید و سازگار با محیط زیست برای حذف مواد رنگ زای سمی موجود در پساب موفقیت جدید محققان کشورمان است که به قول آنها این شیوه عملکرد مطلوبی در حذف این مواد سمی از پساب دارند.
به گزارش لینک وبسایت به نقل از ایسنا، مهسا زارعی، دکترای رشته عمران محیط زیست دانشگاه صنعتی امیرکبیر با راهنمایی دکتر تقی عبادی، استاد دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دکتر بهمن رماوندی استاد علوم پزشکی بوشهر طرح تحقیقاتی با عنوان «بهینه سازی پارامترهای مؤثر بر فرآیند جذب/تخریب فتوکاتالیستی در حذف رنگزای منتخب با استفاده از کامپوزیت های هیدروکسیدهای دوتایی لایه ای (LDH) – کربن حاصل از ضایعات کشاورزی» را اجرایی کردند.
زارعی، آلودگی منابع آب های سطحی و زیر زمینی در اثر تخلیه پساب های صنایع را یکی از اشکالات زیست محیطی جوامع دانست و اظهار داشت: رنگزاها که در صنایع کاغذ، نساجی، رنگ، غذا، پلاستیک و نوشیدنی به کار می روند، یکی از آلاینده های اصلی آب به شمار می روند، بگونه ای که طبق تخمین های صورت گرفته حدود ۱۰ هزار نوع ماده رنگزای صنعتی وجود دارد و سالانه بیشتر از ۷۰۰ هزار تن آلاینده ناشی از این مواد در جهان تولید می شود.
وی با اشاره به اینکه مقادیر دقیق رنگزاهای تخلیه شده از فرایندهای مختلف به محیط زیست نامعلوم است، افزود: با این وجود، بدون تصفیه مناسب تخلیه پساب آنها به منابع آبی خطرات جدی را برای انسان و محیط زیست به وجود می آورد، چونکه اغلب آنها برای مدت طولانی بدون تغییر در محیط باقی می مانند.
این دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر با تکیه بر این که حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد رنگزاهای حاصل از صنایع بدون هیچ گونه تصفیه ای وارد محیط های آبی می شوند، خاطرنشان کرد: رنگزاها و محصولات رنگی، سمی و دارای اثرات سرطان زایی، جهش زایی و حساسیت زایی هستند. همینطور رنگزاها باعث رنگی شدن نامطلوب منابع آبی، مقاومت فتوشیمیایی و بیولوژیکی، کاهش نفوذ نور خورشید و اختلال در فرآیند فتوسنتز و بالا رفتن مقادیر BOD و COD منابع آبی می شوند.
وی حذف مواد رنگزا از فاضلاب های صنعتی را امری ضروری دانست و اظهار داشت: از میان روش های عرضه شده در این حوزه، روش های جذب سطحی و تخریب فتوکاتالیستی به دلیل سادگی، اقتصادی بودن و کارآمدی بالا مورد توجه هستند. از آنجاییکه جاذب های تجاری چون کربن فعال هزینه بالایی دارند، تلاشهای فراوانی جهت یافتن جاذب های ارزانقیمت با ظرفیت جذب بالا صورت گرفته است.
زارعی اظهار نمود: در بین موادی که برای حذف مواد رنگزا پیشنهاد شده است، برخی نانومواد مانند هیدروکسیدهای دوتایی لایه ای (LDH) دارای خصوصیت هایی چون هزینه پایین، پایداری بالا، سمیت پایین، مساحت سطح بالا، قابلیت استفاده مجدد و سنتز آسان هستند که قابلیت استفاده از آنها را بعنوان جاذب مطرح کرده است. همینطور این مواد بعنوان فتوکاتالیست هم در حذف آلاینده های رنگی به دلیل ساختار لایه ای، باند گپ قابل تنظیم، ظرفیت تبادل آنیونی بالا، محدوده وسیع جذب نور به کار رفته اند.
وی ایران را از اصلی ترین تولید کننده های پسته در جهان توصیف کرد و افزود: میزان تولید پسته در ایران در سال ۲۰۱۹ حدود ۳۱۵۰۰۰ تن اعلام گردید و بررسی ها نشان داده است پوست پسته قابل تبدیل شدن به مواد ارزشمندی چون روغن زیستی است؛ اما مدیریت اصولی و کلی پسماندهای آن کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
به قول این محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر، پوست سخت پسته حدودا کاربرد صنعتی مهمی ندارد و عمدتا در لندفیل ها دفن و یا در فضای آزاد سوزانده می شود، در حالیکه می تواند به مواد ارزشمندی تبدیل گردد و مورد استفاده قرار گیرد.
زارعی افزود: در این مطالعه دو کامپوزیت جدید و سازگار با محیط زیست با هدف حذف مواد رنگزا از پساب سنتز شدند که از مواد ارزان و ضایعات کشاورزی تشکیل شده اند که نتایج به دست آمده حکایت از عملکرد بالا در حذف آلاینده های رنگی از پساب دارند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب