یلدا در آیینه تاریخ و محاسبات نجومی

یلدا در آیینه تاریخ و محاسبات نجومی

به گزارش لینک وبسایت، آسمان نمای گنبد مینا در نشست مینایی آذرماه با حضور پژوهشگر تاریخ نجوم دانشگاه تهران به استقبال شب یلدا می رود.



به گزارش لینک وبسایت به نقل از مهر، آسمان نمای گنبد مینا طبق روال ماه های اخیر، عصر دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳، در جریان برگزاری سلسله «نشست های مینایی» این مرکز، این دفعه میزبان دکتر امیر محمد گمینی، پژوهشگر تاریخ نجوم در پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران است با حضور علاقه مندان به نجوم و سنت های باستانی، جنبه های تاریخی و نجومی شب یلدا را بررسی کند.
نشست مینایی آذر ماه با عنوان «یلدا در آیینه تاریخ و محاسبات نجومی» از ساعت ۱۸ روز دوشنبه ۲۶ آذر با سخنرانی دکتر امیر محمد گمینی در سالن جنبی آسمان نمای گنبد مینا برگزار می گردد. در ادامه و بعد از پایان سخنرانی، جلسه پرسش و پاسخ میان علاقه مندان و سخنران شکل می گیرد و فرصتی برای علاقه مندان به منظور آشنایی با تازه ترین یافته های محققان تاریخ نجوم در زمینه ریشه های نجومی شب یلدا و گفتگوی رو در رو مهیا می شود.
هدف از برگزاری این نشست، آشنایی علاقه مندان به نجوم و تاریخ علم با تمرکز بر جنبه های نجومی و تاریخی آیین شب یلداست. همینطور قابل ذکر است شرکت در «نشست های مینایی» برای همه علاقه مندان به دنیای علم، آزاد و مجانی است و به ثبت نام نیاز ندارد.
شب یلدا، ریشه ای عمیق در نجوم و تاریخ ایران باستان دارد. این شب با وقوع «انقلاب زمستانی» در پهنه کره آسمان همزمان است؛ یعنی زمانیکه خورشید از دید ناظر زمینی در جنوبی ترین نقطه خود روی گنبد آسمان قرار می گیرد و طولانی ترین شب سال رقم می خورد. در فرهنگ کهن ایرانی، یلدا بعنوان نماد پایان تاریکی و آغاز فزونی نور گرامی داشته می شد. ایرانی ها باستان این رویداد نجومی را با آیین های خاصی جشن می گرفتند، چونکه بازگشت خورشید در انتها شب یلدا و آغاز روند افزایشی طول مدت روز بعد از این شب را نشانه ای از زایش باردیگر و قدرت طبیعت می دانستند. یلدا در گذر زمان به یک جشن فرهنگی تبدیل گشته، اما همچنان پیوند خویش را با دانش نجومی و بینش تاریخی حفظ نموده است.


منبع:

1403/09/28
10:37:41
5.0 / 5
116
تگهای خبر: شركت , وب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
Link website