۱۰ پرواز فضایی برتر سال ۲۰۲۴

۱۰ پرواز فضایی برتر سال ۲۰۲۴

به گزارش لینک وبسایت، سال 2024 با پروازهای فضایی گوناگونی همراه بود که این گزارش به 10 مورد از جالب ترین آنها پرداخته است.


به گزارش لینک وبسایت به نقل از ایسنا، مورخان به سال ۲۰۲۴ به عنوان یک سال ویژه برای پروازهای فضایی نگاه خواهند کرد.
به نقل از اسپیس، سال ۲۰۲۴ با دستاوردها و پیشرفت های رکوردشکن خیلی از اوج گرفتن موشک بزرگ شرکت «اسپیس ایکس»(SpaceX) در آسمان گرفته تا نخستین پیاده روی فضایی با بودجه بخش خصوصی و پرتاب یک ماموریت پنج میلیارد دلاری جهت بررسی یک قمر اقیانوسی پوشیده از یخ همراه بود که بشریت را بیش از پیش به کاوش در فضا نزدیک کرد.
در این گزارش به بررسی ۱۰ پرواز فضایی در سال ۲۰۲۴ می پردازیم که نسبت به بقیه پروازها جالب تر بوده اند.



پرواز استارشیپ

اسپیس ایکس زمانی تاریخ ساز شد که مرحله نخست تقویت کننده «سوپر هوی»(Super Heavy) موشک ۱۲۲ متری «استارشیپ»(Starship) خودرا مستقیما در بالای محل پرتاب گرفت و امکان استفاده مجدد را بطور مؤثر در صنعت پروازهای فضایی افزایش داد.
این صید تاریخی در جریان پنجمین پرواز آزمایشی استارشیپ در ۱۳ اکتبر صورت گرفت و راه رسیدن به آن طولانی بود. بعد از دو پرواز آزمایشی در سال ۲۰۲۳ که هر دو به انفجار ختم شدند، قوی ترین موشک جهان در این پرواز برای نخستین بار به سرعت مداری رسید.



فرودهای پیشگام روی ماه

در سالی که گذشت، شاهد دو فرود تاریخ ساز روی ماه بودیم. در ۱۵ فوریه، فرودگر شش ضلعی استوانه شکل «اُدیسه»(Odysseus) شرکت «اینتوئیتیو ماشینز»(Intuitive Machines) با موشک «فالکون ۹»(Falcon 9) شرکت اسپیس ایکس از مرکز فضایی کندی ناسا در فلوریدا پرتاب شد.
در غروب ۲۲ فوریه، فرودگر رباتیک در نزدیکی قطب جنوب ماه فرود آمد و به نخستین فرودگر آمریکا تبدیل شد که از زمان ماموریت «آپولو ۱۷»(Apollo 17) در سال ۱۹۷۲ روی ماه فرود آمده است. همچنین، اُدیسه نخستین فرودگر خصوصی بود که تابحال به چنین موفقیتی دست یافت. ۱۲ محموله از ناسا و شرکت های تجاری نیز در آن وجود داشتند که برای قشر بزرگی از وظایف روی سطح ماه طراحی شده بودند.
همین طور در ۱۹ ژانویه، ژاپن به پنجمین کشوری تبدیل شد که به ماه رسید. کاوشگر رباتیک «فرودگر هوشمند بررسی ماه»(SLIM) در فاصله ۱۰۰ متری از محل برنامه ریزی شده توسط «آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن»(JAXA) فرود آمد. فرود دقیق SLIM با نام مستعار «تک تیرانداز ماه» یک موفقیت مهم برای یک کاوشگر قمری بود.


به رغم دقت SLIM، فرودگر قمری به سبب خرابی موتور خود وارونه فرود آمد. این مساله به ایجاد مشکل برای پنل های خورشیدی کاوشگر منجر گردید که نمی توانستند در ساعات بعد از فرود به SLIM انرژی بدهند برای اینکه در سایه بودند. بااینکه فرودگر برای دوره هایی به خواب زمستانی فرو می رفت اما آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن تا آوریل توانست با آن تماس برقرار کند و عاقبت در ماه آگوست اعلام نمود که SLIM مرده است.



پرتاب استارلاینر

بعد از تأخیرها و پرتاب های به تعویق افتاده، کپسول «استارلاینر»(Starliner) شرکت «بوئینگ»(Boeing) که به عنوان تاکسی فضایی ناسا طراحی شده بود، در روز پنجم ژوئن از پایگاه نیروی فضایی کیپ کاناورال پرتاب شد. این نخستین باری بود که انسان ها از زمان ماموریت «مرکوری-اطلس ۹»(Mercury-Atlas 9) در سال ۱۹۶۳ به فضا رفتند.
کپسول استارلاینر با فضانوردان کهنه کار ناسا «بری بوچ ویلمور»(Barry Butch Wilmore) و «سونیتا ویلیامز»(Sunita Williams) که هر دو از خلبانان آزمایشی سابق نیروی دریایی آمریکا هستند، پرتاب شد. این نخستین باری بود که فضانوردان با موشک «اطلس ۵»(Atlas V) پرتاب شدند.
بعد از یک تلاش ناموفق برای اتصال، استارلاینر خودرا به ایستگاه فضایی بین المللی رساند تا ویلمور و ویلیامز را به آنجا برساند که قرار بود حدود یک هفته در آنجا بمانند و آزمایش های خودرا انجام دهند اما استارلاینر با مشکلاتی در رانشگرهای خود و مشکل نشت هلیوم بعد از رسیدن به مدار روبه رو شد.
ناسا و بوئینگ مدت زمان اقامت کپسول را در ایستگاه فضایی بین المللی جهت بررسی مشکل رانشگر تمدید کردند. در نهایت، ناسا تصمیم گرفت که ویلیامز و ویلمور را به استارلاینر بازنگرداند و آنرا بسیار خطرناک تلقی نمود. بنابراین، در روز هفتم سپتامبر، استارلاینر بدون فضانوردان خود به زمین بازگشت و آنها هنوز در ایستگاه فضایی بین المللی هستند.
حالا ویلیامز و ویلمور مقرر است در مارس ۲۰۲۵ با کپسول «دراگون»(Dragon) شرکت اسپیس ایکس که ماموریت «کرو-۱۰»(Crew-10) این شرکت را انجام خواهد داد، به زمین بازگردند.



آوردن نمونه های ماه به زمین

ماموریت رباتیک «چانگ ای ۶»(Chang'e 6) چین برای نخستین بار در امسال، نمونه هایی را از سمت دور ماه به زمین آورد. چانگ ای ۶ در روز سوم مه از مرکز پرتاب فضایی «ونچانگ»(Wenchang) در ساحل استان هاینان واقع در جنوب چین پرتاب شد. کاوشگر قمری چانگ ای ۶ که از چهار بخش شامل یک مدارگرد قمری، یک فرودگر، یک صعودکننده و یک ماژول بازگشت به زمین تشکیل شده بود، با یک موشک «لانگ مارچ ۵»(Long March ۵) به مدار رفت.
در روز اول ژوئن، فرودگر چانگ ای ۶ در حفره جنوبی «دهانه آپولو»(Apollo Crater) فرود آمد تا آنجا را حفاری و نمونه های منحصربه فرد را جمع آوری کند. نمونه ها به صعودکننده منتقل شدند. مرحله بعدی، انتقال نمونه ها از صعود کننده به ماژول بازگشت بود. قرار ملاقات، موفقیت آمیز بود و این دو فضاپیما در روز ششم ژوئن به یکدیگر متصل شدند، نمونه ها را منتقل کردند و سپس باردیگر از هم جدا شدند.
ماژول حاوی دو کیلوگرم نمونه ماه در روز ۲۵ ژوئن با چتر نجات در علفزارهای مغولستان فرود آمد. پس از آن که دانشمندان بررسی اولیه را روی نمونه ها انجام دادند، دریافتند که آنها چگالی کمتری را در مقایسه با سایر نمونه های ماه دارند. تحلیل و بررسی بیشتر می تواند برای درک بیشتر درباره ی منشاء و تکامل ماه مهم باشد.



ماموریت پولاریس داون

اسپیس ایکس با ماموریت «پولاریس داون»(Polaris Dawn) که با نخستین پیاده روی فضایی خصوصی همراه بود، تاریخ ساز شد. این ماموریت تحت حمایت «جرد ایزاکمن»(Jared Isaacman) میلیاردر آمریکایی، در ابتدا برای پرتاب در ۲۶ اوت برنامه ریزی شده بود اما بمنظور گذراندن بررسی های بیشتر قبل از پرواز به تعویق افتاد و سپس به سبب شرایط نامساعد پرتاب باردیگر با تاخیر همراه شد.
پولاریس داون نهایتاً در روز ۱۰ سپتامبر با کپسول دراگون و موشک فالکون ۹ پرتاب شد تا به مداری بیضوی دور زمین برسد. این ماموریت، آزمایش های علمی و مهندسی را همچون آزمایش اینترنت در فضا را بوسیله ارتباط با شبکه استارلینک اسپیس ایکس تکمیل کرد. در روز ۱۵ سپتامبر، کپسول دراگون به همراه سرنشینان خود به سلامت در سواحل فلوریدا فرود آمد.



ماموریت اروپا کلیپر

ماموریت مورد انتظار «اروپا کلیپر»(Europa Clipper) ناسا به قمر یخی «اروپا» سیاره مشتری در ۱۴ اکتبر با موشک «فالکون هوی»(Falcon Heavy) شرکت اسپیس ایکس از مرکز فضایی کندی در فلوریدا پرتاب شد. این ماموریت پنج میلیارد دلاری نشان دهنده سال ها کار و جاه طلبی برای کشف این مساله است که آیا سمت دور ماه می تواند از حیات پشتیبانی کند یا خیر.
دانشمندان معتقدند که یک اقیانوس مایع از آب شور زیر سطح یخی قمر اروپا قرار دارد. اروپا کلیپر یکی از پیچیده ترین فضاپیماهای تولید شده تا به امروز است و نخستین فضاپیمایی بشمار می رود که قابلیت سکونت را در یک جهان اقیانوسی بررسی می کند. اروپا کلیپر بعد از بهره مندی از گرانش مریخ و زمین و درنوردیدن مسافت ۲.۹ میلیارد کیلومتر در سال ۲۰۳۰ به مقصد خواهد رسید.



خداحافظی بالگرد مریخی نبوغ
بالگرد رباتیک «نبوغ»(Ingenuity) با مریخ نورد «استقامت»(Perseverance) ناسا در فوریه ۲۰۲۱ روی مریخ فرود آمد و وظیفه آن انجام دادن پنج پرواز نمایشگر فناوری در سیاره سرخ بود. بعد از هفتاد و دو پرواز، ناسا عاقبت در ۱۶ آوریل سال جاری با بالگرد مریخی خود خداحافظی کرد برای اینکه روتورهای آن هنگام فرود روی زمین ناهموار مریخ لطمه دیدند.
این بالگرد ۱.۸ کیلوگرمی نخستین هواگردی بود که بر فراز سیاره سرخ پرواز کرد و باتوجه به جو نازک مریخ، این شاهکار کمی نیست. بعد از اینکه مشخص شد نبوغ برای پنج پرواز دیگر دوام خواهد آورد و ماموریت آن تمدید گردید، این بالگرد به عنوان پیشاهنگ مریخ نورد استقامت آغاز به خدمت کرد.
نبوغ ثابت کرد که پهپادها می توانند در اتمسفر مریخ پرواز کنند و راه را برای هواپیماهای احتمالی آینده در مریخ هموار سازند. بااینکه نبوغ دیگر در آسمان مریخ نیست اما سنسورهای باتری اویونیک آن همچنان فعال می باشند. گروه ماموریت در روز ۱۱ دسامبر گفتند که نبوغ می تواند با ثبت تله متری و گرفتن عکس، زندگی دوم خودرا به عنوان ایستگاه هواشناسی داشته باشد.



موشک ولکان قنطورس
در سال ۲۰۲۴ شاهد دو پرتاب موشک جدید «ولکان قنطورس»(Vulcan Centaur) متعلق به شرکت «ائتلاف پرتاب و راه اندازی»(ULA) بودیم که به دو موتور مرحله اول «BE-4» ساخت شرکت «بلو اوریجین»(Blue Origin) مجهز شده بود.
ولکان قنطورس با هدف جایگزینی موشک های قدیمی تر «اطلس» و «دلتا»، نخستین پرواز خودرا در روز هشتم ژانویه از پایگاه نیروی فضایی کیپ کاناورال انجام داد. این موشک، فرودگر قمری رباتیک «پرگرین»(Peregrine) را حمل می کرد که توسط شرکت «استروبیوتیک تکنولوژی»(Astrobotic Technology) تولید شده بود.
بااینکه پرتاب بدون مشکل انجام گرفت اما پرگرین به سبب معیوب بودن دریچه کنترل فشار هلیوم با مشکل روبه رو شد و هیچ گاه به ماه نرسید. این فرودگر قمری برای بالاتر از یک هفته در فضا سرگردان بود تا این که برای تخریب کنترل شده در جو زمین هدایت شد.
دومین پرتاب ولکان قنطورس که در روز چهارم اکتبر انجام شد، بدون مشتری بود. کمی بالاتر از ۳۰ ثانیه بعد از بلند شدن موشک، نازل یکی از تقویت کننده های آن خراب شد و قبل از این که موتورهای اصلی بتوانند مسیر را اصلاح کنند و موشک با موفقیت پرواز خودرا به انتها برساند، به انحراف موشک انجامید.
ولکان قنطورس در مرحله بعد، نخستین ماموریت امنیت ملی خودرا برای نیروی فضایی آمریکا انجام دهد که هم اکنون برای اوایل سال ۲۰۲۵ برنامه ریزی شده است.



توقف ماموریت وایپر
ماموریت «وایپر»(VIPER) ناسا قرار بود با نمایش کارهایی که هوش مصنوعی در فضا انجام می دهد، سطح اکتشافات ماه را بالا ببرد. برنامه ماموریت این بود که وایپر رباتیک در جنوب ماه فرود بیاید تا بدنبال آب و منابع دیگر برای پشتیبانی از فضانوردان ماموریت های «آرتمیس»(Artemis) ناسا باشد.
وقتی ناسا در روز ۱۷ ژوئیه تصمیم خودرا بر اساس لغو ماموریت وایپر اعلام کرد، به دنیای علم شوک وارد شد. بعد از صرف حدود ۴۵۰ میلیون دلار برای این برنامه، ناسا تصمیم گرفت تا آنرا متوقف نماید. ناسا انتظار داشت با توقف پروژه بتواند در هزینه توسعه که ۸۴ میلیون دلار بود، صرفه جویی کند.



شکستن رکورد بیشترین زمان حضور در فضا
فضانوردان شوروی سابق و روسیه مدت زیادی را در فضا سپری کرده اند و پنج جایگاه برتر را در لیست بیشترین زمان حضور در فضا به خود اختصاص داده اند. در سال ۲۰۲۴ «اولگ کونوننکو»(Oleg Kononenko) ۶۰ ساله با گذراندن ۱۱۱۱ روز در فضا، رکورد را شکست و بیشترین زمان سپری شده در بیرون از زمین ازطریق یک انسان را در تاریخ به نام خود ثبت نمود.



1403/10/11
11:03:47
5.0 / 5
44
تگهای خبر: اینترنت , بین المللی , تكنولوژی , دستاورد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
Link website