حفره لایه ازن امسال بزرگتر از قطب جنوب شده است
لینک وبسایت: پژوهشگران هشدار می دهند که امسال حفره لایه اُزن در نیمکره جنوبی زمین، بزرگتر از اندازه قطب جنوب شده است و دلیل آن کاملاً معلوم نیست.
به گزارش لینک وبسایت به نقل از ایرنا از پایگاه اینترنتی zmescience، لایه ازن هر سال در فاصله زمانی میان ماه های سپتامبر و اکتبر در منطقه قطب جنوب تخلیه می شود و اندازه حفره آن به حداکثر خود می رسد.
بر اساس تازه ترین گزارش های علمی، اندازه این حفره هفته گذشته «به میزان قابل توجهی» بالا رفته است و الان ۷۵ درصد بزرگتر از حفره های قبلی لایه ازن در این زمان از فصل از سال ۱۹۷۹ شده است.
محققان سرویس «نظارت بر جو کوپرنیکوس» (CAMS) تحولات لایه ازن را بوسیله مدل سازی کامپیوتری و رصدهای ماهواره ای، شبیه به پیش بینی آب و هوا، زیر نظر دارند. آنها گفتند که از روز گذشته، این حفره مساحتی در حدود ۸.۸ میلیون مایل مربع (۲۳ میلیون کیلومتر مربع) را پوشانده است.
این در حالی است که در سال هایی که شرایط آب و هوایی معمولی دارد، اندازه این حفره بطور معمول به حداکثر مساحت حدود ۸ میلیون مایل مربع (۲۰.۷ میلیون کیلومتر مربع) می رسد. با توجه به این نوسانات طبیعی، کارشناسان انتظار دارند که این حفره در واکنش به محدودیت های استفاده از مواد شیمیایی از بین برنده ازن که در سال ۱۹۸۷ اعمال شد، تا سال ۲۰۵۰ بطور دائمی بسته شود،
«وینسنت-هنری پوچ»، سرپرست سرویس نظارت بر جوی کوپرنیک، اظهار داشت: پیش بینی ها نشان میدهد که حفره لایه ازن امسال به حفره ای بزرگتر از حد معمول تبدیل گشته است و ما به دنبال یک حفره ازن بسیار بزرگ و بالقوه عمیق هستیم.
سال گذشته نیز اوج حفره ازن در اوایل اکتبر به ۲۴ میلیون کیلومتر مربع رسید که بزرگتر از سال پیش بود.
در حقیقت، اندازه گیری های ماهواره Copernicus Sentinel-۵P نشان داد که حفره سال قبل لایه ازن نیز یکی از بزرگترین و عمیق ترین حفره های سالهای اخیر بود و مساحت آن به ۹.۷ میلیون مایل مربع (۲۵ میلیون کیلومتر مربع) رسید.
طبق اعلام سازمان فضایی اروپا، حفره سال قبل لایه ازن توسط «گرداب قطبی قوی، پایدار و سرد» به وجود آمد که بطور مداوم دمای لایه ازن را بر روی قطب جنوب کاهش می داد.
به نظر می رسد تکامل حفره ازن امسال در راه مشابهی درحال پیشرفت است، برای اینکه حالا اندازه این حفره برای این زمان از فصل ۷۵ درصد بزرگتر از حفره های لایه ازن از سال ۱۹۷۹ شده است.
ازن حدود ۱۱ تا ۴۰ کیلومتر (هفت تا ۲۵ مایل) بالاتر از سطح زمین، در استراتوسفر وجود دارد. ازن یک سپر گازی است که مانند «کرم ضد آفتاب برای کره زمین» عمل می کند، اشعه ماوراء بنفش مضر خورشید را که می تواند موجب لطمه چشم، سرکوب سیستم ایمنی و سرطان پوست و نیز لطمه به گیاهان و حیات دریایی شود، جذب می کند.
لایه اُزن پرتوهای پرانرژی فرابنفش را جذب کرده و آنها را به شکل پرتوهای فروسرخ درمی آورد و به سطح زمین می فرستد.